Så kan man spara pengar som student

Som student har man allt som oftast inte särskilt mycket svängrum i sin ekonomi. Detta är inte särskilt konstigt, men det kan ändå vara oerhört påfrestande att känna att man inte har några pengar under längre perioder. En lösning på detta är självklart att skaffa ett extrajobb, men det är långt ifrån alla som har utrymme och möjlighet att göra detta till följd av att de också arbetar heltid. 

 

Men det finns några saker som man kan göra för att få mer pengar över när månaden är slut. I den här texten kommer vi att dela med oss av några av våra bästa tips för att få studentbudgeten att räcka lite längre. Oavsett om du behöver få pengar över till att kunna gå ut med vännerna efter en tenta eller om juridisk litteratur äter in i ditt bidrag varje månad kan man med god planering få lite mer svängrum. 

Gör en budget

Att göra en budget över hur mycket man tjänar varje månad och vad allt detta ska räcka till är ett utmärkt sätt att få kontroll på hur mycket man har till godo varje månad. Detta kan man enkelt göra med hjälp av exempelvis excel eller genom någon av de många budgetappar som finns tillgängliga till smartphones. Många appar till internetbanker gör det numer även möjligt att få en överblick kring exakt vad man har spenderat sina pengar på, någoting som gör att det blir enkelt att se exakt var alla ens pengar hamnar varje månad.  När man gör på det här sättet upptäcker man ofta saker som man kan spara in på av bara farten, och kan snabbt och smidigt få ner sina månadskostnader utan allt för mycket arbete. 

Storhandla   

Att storhandla är som student det bästa sättet att se till att man kan hålla sig till sin matbudget. Genom att exempelvis sätta en budget på allting mellan 500-1000 kronor och sedan handla allting som man behöver för veckan på en gång så blir det återigen lättare att få en överblick kring hur mycket som man spenderar på mat varje månad. 

 

Genom att gå in i i en mataffär med en tydlig plan över vad man behöver handla och hur mycket som man behöver så undviker man att handla för mycket eller för lite, samtidigt som man inte handlar onödiga saker hela tiden. Självklart kan man unna sig själv en påse chips, men genom att veta att man bara ska köpa en påse under veckans gång undviker man att köpa mer än vad man behöver eller har råd mer. 

 

Laga mycket mat och frys in 

När man gör storkok så kommer man oftast undan billigare än om man ställer sig och lagar mat varje dag. Genom att ställa sig och laga mat exempelvis varje söndagkväll så kan man sedan fylla på både frysen och kylen med olika matlådor som man sedan kan packa fram och ta med sig till föreläsningar eller äta till middag. På så sätt får man en bättre kontroll över sina matkostnader, och man undviker att behöva köpa mackor eller liknande i skolcafeterian.