Kreditupplysningar i samband med lån – vad är det för någonting och hur fungerar det?

Varje år så tecknar svenskarna upp sig på hundratusentals olika lån, med avsikten att göra allting från att köpa en ny bil till att flytta in i sin drömbostad. Oavsett vilken anledning som man har eller vilken typ av lån som man är intresserad av att teckna upp sig på är det bra att ha en så stor och god grundkunskap att stå på som det bara går. 

 

I den här texten kommer vi därför att dela med oss kring en snabb guide till vad kreditupplysningar som tas i samband med lån är för någonting, samt hur det fungerar. Vi kommer även att prata närmare om vad det innebär att ta låna utan UC och reda ut några vanliga missuppfattningar kring just det ämnet. Oavsett om du går i lånetankar just nu eller om du bara vill lära dig mer kan du alltså få ut någonting av att ta några minuter och läsa igenom den här texten. 

 

Vad är en kreditupplysning? 

En kreditupplysning är en rapport och en insikt kring en privatpersons ekonomi. Den ger beställaren en bättre förståelse kring hur privatekonomin är upplaggd, samt hur ens historik med att betala fakturor och räkningar ser ut. I en kreditupplysning kan den som har beställt rapporten, i det här specifika fallet är det då långivaren, få en snabb och bra översikt kring huruvida det faktiskt är klokt att låna ut pengar till individen i fråga eller inte.  Exempelvis tittar kreditupplysningen noggrannt efter kring hur det ser ut med saker som betalningsanmärkningar och skulder.

 

Kreditupplysningen används som ett underlag för ett beslut

Kreditupplysningen används som ett underlag för beslut som fattas i samband med investeringar, men är inte det enda som tas in. Låneföretaget eller banken har det enbart som ett av sina verktyg i sin verktygslåda när det kommer till bedömmningar och är inte det enda som används för att avgöra huruvida en ansökande är lämplig för att låna pengar eller inte.

Vad är UC och vad innebär det att ta ett lån utan det? 

UC står för Upplysningscentralen och är någonting som började som ett samarbete mellan Sveriges största banker, men som numera drivs som ett fristående bolag. UC arbetar med att ta fram kreditupplysningar på både privatpersoner och företag och är numera Sveriges största  och mest använda företag för att ta fram och sammanställa kreditrapporter.  

 

Men vad innebär det då om man tar ett lån utan UC? Det betyder inte att lånet tas utan att någon som helst form av kreditupplyssning tas, då en kreditupplysning krävs för att ett lån ska kunna godkännas. Men istället kan man vända sig till andra kreditupplysningsbolag som sedan genomför slagningen och sammanställer rapporten. Dessa kreditupplysningsbolag kan fokusera på andra saker än UC och därmed också göra en annan bedömning. Man behöver dock vara beredd på att lån som tas utan UC i vissa fall kan komma med en mycket högre ränta än om UC hade varit kreditupplysningsföretaget som används. 

E-mail: mail@tobiasehlig.dk