Så bör nybörjare tänka kring investeringar

Att investera pengar är någonting som man bör göra genom hela livet, och om du inte redan har ett fondsparande finns det ingen bättre tid än nu att starta med detta. Att långsiktigt spara pengar i fonder är det bästa sättet att som löntagare bygga upp en större mängd kapital över tid. 

 

Men det kan vara allt annat än enkelt att veta i vilken ände av detta som man bör börja. Finansiella marknader och aktier är oerhört komplexa och svåra att få grepp om som nybörjare. Som tur är går det att vända sig till fondbolag och nätmäklare som gör det enkelt och smidigt för vem som helst att börja spara. I den här texten kommer vi att prata om saker som man som nybörjare bör känna till, samt varför man bör vända sig till fondbolag som exempelvis Fair Investments när man är oerfaren.  

Det första man behöver göra 

Det första man behöver göra när man är nu till investeringar är att ta några timmar och läsa igenom olika källor till kunskap inom ämnet. När man har förstått vad en fond är och hur allting fungerar kan man sedan gå vidare till att faktiskt börja investera via en nätmäklare eller liknande.

Långsiktighet är oerhört viktigt 

Att tänka och investera långsiktigt är oerhört viktigt för att lyckas med sina investeringar över en längre tidsperiod. Börsen är svängig och det är omöjligt att fånga toppar och bottnar. Men över tid så stiger alltid värdet på bolagen och ekonomin, någonting som gör att man också kan förvänta sig att ta emot avkastning om man håller sina pengar investerade över en tillräckligt lång period.

 

Se därför till att du aldrig investerar pengar som du vet med dig att du kommer behöva inom fem år. Det är därför också viktigt att du ser till att inte investera all lön som blir över, utan att spara en del i en klumpsumma för att kunna använda för större oförutsedda utgifter som kan komma upp. 

Diversifiering är livsviktigt 

Börsen är slagig och olika sektorer går olika bra i olika ekonomiska klimat. Se därför till att du inte lägger alla dina ägg i en och samma korg när du precis har satt igång med att investera. Detta betyder att man måste se till att investera i en rad olika fonder och inom en rad olika sektorer. 

Håll dig borta från aktier till en början 

Aktier är oerhört svårt att lyckas med och det kräver en hel del tid och kunskap för att kunna göra bra och genomtänkta affärer. Därför är det klokt att man som nybörjare lägger majoriteten av sitt kapital i fonder samtidigt som man tar lång tid på sig att lära sig hur man analyserar bolag och hur aktier fungerar. Man kan självklart krydda sin fondportfölj med lite aktier, men majoriteten av ens pengar bör man lägga i fonder till en början. På så sätt riskerar du dig inte att bränna dig och förlora stora delar av ditt kapital redan innan du har kommit igång på riktigt.