En snabbguide till hemmakontor

Under pandemin så var det många svenskar som behövde slå om till att jobba hemifrån, och numera är det tämligen vanligt med så kallat hybridarbete. Oavsett om man jobbar hemifrån på heltid eller om man bara gör det någon dag då och då är det väldigt viktigt att man skapar ett hemmakontor som gör det möjligt att fokusera på rätt saker, samt att man kan arbeta på ett sätt som är ergonomiskt korrekt och bra. 

 

I den här texten kommer vi att gå igenom några saker som kan vara bra att tänka på kring hemmakontor samt varför det är så viktigt att ha en dedikerad plats för arbete om man jobbar hemifrån mycket. Man behöver kanske inte gå all-in med pärmar och massa kontorsutrustning, men den här texten kan vara ett bra ställe att hitta inspiration. 

 

Därför är det så viktigt att ha en dedikerad plats för arbete 

Om du bara jobbar hemifrån någon gång ibland så är det inte helt omöjligt att du gör det från en laptop som följer med dig runt i din bostad. Du kanske tar ett morgonmöte via videochatt vid köksbordet, för att sedan sätta dig i soffan för att svara på mail och andra liknande saker. Även om detta kan vara väldigt skönt att göra så betyder det inte att det är det bästa sättet att hantera allting på. När man hoppar runt från plats till plats i bostaden så blir det dels svårare att koncentrera sig, samtidigt som det kan göra det svårt för kroppen och hjärnan att slappna av efter arbetsdagen. 

 

Istället för att alltid hoppa runt från plats till plats är det klokt att bestämma sig för en del av lägenheten där man alltid jobbar. Dels hjälper detta med koncentrationen, men gör också att din hjärna automatiskt assoscierar olika delar av lägenheten med arbete och med avslappning.  

 

Investera i en riktigt bra kontorsstol 

Det är också så gott som alltid väldigt välinvesterade pengar när man väljer att köpa en bra och ergonomisk kontorsstol. Även om dessa inte alltid är helt billiga så är det i regel väldigt välinvesterade pengar. En bra kontorsstol eliminerar mycket av den risk som kan uppstå när man sitter ner under lång tid genom att motverka ryggproblem och liknande, samtidigt som det också självklart blir väldigt mycket bekvämare att sitta ner under längre perioder. Om du känner att du vill spara in lite på detta kan hemsidor som Blocket vara ett utmärkt ställe att vända sig för att komma undan lite billigare. 

 

Inred din kontorsyta för att göra den trevlig att spendera tid vid den

Människor tar stora intryck av sin omgivning och ett smutsigt och stökigt skrivbord kan göra det svårt att koncentrera sig under längre perioder. Tänk därför efter kring vilken miljö du vill ha runt dig medans du arbetar och det bästa sättet att uppnå ett bra resultat. Vissa vill ha det helt stilrent utan någonting annat än en tangentbord, en mus och en kaffekopp, medans andra vill ha kontorsmaterial att använda för anteckningar och liknande.