Detta bör man göra för att som privatperson hålla sig säker online

Numera blir det tyvärr allt vanligare med olika digitala bedrägerier och identitetsstölder. Även om det finns program som är utformade för att skydda privatpersoner mot detta så är det bästa skyddet kunskap inom ämnet. 

 

I den här texten har vi därför samlat några av de viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till IT-säkerhet. Även om den genomsnittlige svensken inte löper särskilt hög risk för att bli utsatt för den här formen av brott är det ändå viktigt 

 

För företag är detta dock ännu viktigare, och för verksamheter räcker det tyvärr inte med sunt förnuft och kunskap. Till följd av detta väljer många företag att ta in personal som antingen är utbildade inom IT-säkerhet, eller så hyrs det in en säkerhetskonsult som kan se över säkerheten inom verksamheten. 

 

Ha olika lösenord på olika plattformar 

 

Även om risken för att du ska råka ut för att någon försöker ta sig in på ditt konto är låg så gäller det att göra det så svårt som möjligt att göra detta. Detta görs allra enklast genom att man använder sig av olika lösenord på olika plattformar. Om lösenordet då blir stulet under ett större intrång kan hackare och andra med ont uppsåt inte använda informationen för att få åtkomst till andra konton. Om du driver en hemsida är det också viktigt att du har tagit säkerhetsåtgärder. 

 

Om detta är någonting som du känner blir alldeles för komplicerat så är det viktigaste att du ser till att ha ett lösenord till din mail som är helt unikt. Kommer man in på mailen kan man nämligen ändra lösenord till andra konton med enkelhet och det är oerhört viktigt att du ser till att detta är så svårt som möjligt. Du kan även använda dig av tvåstegsautentisering, någonting som tar några minuter att skaffa men som kan spara en hel del huvudvärk längre fram.  

 

Använd källkritik för både länkar och program 

 

Om du får en länk på exempelvis mail eller via ett chattprogram är det väldigt viktigt att du använder dig av källkritiskt tänkande och alltid kontrollerar att du kan lita på både länken i fråga, men även på personen som du har fått den ifrån. Om någon du känner skickar ett meddelande med en länk som verkar lite underligt kan det vara klokt att skriva tillbaka “Hej, det här meddelandet ser lite konstigt ut. När var senaste gången vi sågs? Vill bara se till att du inte har blivit hackad”. På så sätt kan du säkerställa att det inte är någonting lurt i görningen, samtidigt som du snabbt kan informera din bekanta om denna verkligen blivit hackad.  

 

Samma tankesätt gäller när det kommer till att ladda ner program och filer. Här är det oerhört viktigt att du ser till att du kan lita på avsändaren och om du har en dålig känsla i magen är det oftast för att det är någonting som inte står rätt till. Se också till att alltid ha ditt antivirusskydd igång.